top of page

Φεστιβάλ Τέχνη και Υγεία

Arts and 
Health
Festival

Χανιά/Chania 2/6 5:30-9:30μμ/pm​
ή/
or
Γαβαλοχώρι/Gavalochori 3/6 9:30-13:30

Screenshot 2023-05-14 at 17.27.58.png

Το σύνολο των εσόδων θα διατεθεί στον

All proceeds to be donated to

30€

Με μεγάλη χαρά, σας προσκαλούμε στο διήμερο φεστιβάλ Τέχνης και Υγείας, όπου θα ζήσουμε την κίνηση, τον ήχο και τη δημιουργία τέχνης ως εργαλεία έκφρασης και ευεξίας. Η ελεύθερη έκφραση των συναισθημάτων μας μας προσφέρει αυτογνωσία, η οποία είναι το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσουμε τις στρεσογόνες καταστάσεις.

Η συμμετοχή σε αυτό το φεστιβάλ είναι μια πράξη αγάπης προς τον εαυτό και μια γενναιόδωρη προσφορά βοήθειας προς τους συνανθρώπους μας που παλεύουν για την επιβίωσή τους από τον καρκίνο, καθώς όλα τα έσοδα του φεστιβάλ θα διατεθούν στον οργανισμό Ορίζοντας.

We are delighted to invite you to an immersive experience of movement, sound, and art creation—an extraordinary opportunity for self-expression and well-being. Through the free expression of our emotions, we can cultivate self-awareness, which serves as the first step in overcoming stressful situations.

Your participation is a beautiful gesture for self care and love and also a generous offer to people who are fighting cancer. All proceeds will be donated to Horizon Association
English here

2 Ιουνίου
Χανιά

Ημέρα Πρώτη

Αναλυτικό Πρόγραμμα

2 Ιουνίου - Χανιά

Την πρώτη ημέρα του φεστιβάλ μας, την Παρασκευή 2 Ιουνίου, θα χρησιμοποιήσουμε τεχνικές και κινήσεις με αναπνοές που απελευθερώνουν την έκφρασή μας. Θα δημιουργήσουμε και θα ακούσουμε ήχους που αντανακλούν και απελευθερώνουν την εσωτερική μας αντήχηση. Τέλος, με τη βοήθεια μολυβιών και κηρομπογιών, θα δημιουργήσουμε τέχνη για να ανακαλύψουμε νέες θεάσεις της μοναδικότητας του εσωτερικού μας κόσμου.

 

Στο πλαίσιο 4 ωρών, θα συμμετάσχετε σε όλες τις 3 διαφορετικές δραστηριότητες. Όλες αυτές στοχεύουν στην απελευθέρωση της έκφρασης των συναισθημάτων μας, χωρίς αυτοκριτική, τελειοτητα, σκοπό ή διακρίσεις.

Σκηνές Εκφρασης

Οι «σκηνές έκφρασης» που πλαισιώνουν τη πρώτη ημέρα του φεστιβάλ είναι:

 

1. «Σκηνή Κίνησης» με συνειδητή κίνηση, αναπνοή και yoga για όλα τα επίπεδα και αρχάριους - με την Ελένη Τάρα Μπλαζάκη

2. «Σκηνή Ήχου» με ήχους από ήχο θεραπευτικά όργανα - με τον Μανώλη Ζωγραφάκη

3. «Σκηνή Δημιουργίας Τέχνης» με απλές και διασκεδαστικές βιωματικές ασκήσεις  με την βοήθεια υλικών ζωγραφικής - με την Πηνελόπη Ορφανουδάκη και την Franny Bryant Scott.

 

Λεπτομέρειες 

 • Κάθε σκηνή έκφρασης θα επαναληφθεί τρεις φορές, και η διάρκειά της θα είναι 45 λεπτά ανά φορά.

 • Κάθε ομάδα θα παρακολουθήσει μια διαφορετική δράση κάθε φορά.

 • Ο χρόνος μεταξύ της ολοκλήρωσης κάθε "σκηνής έκφρασης" και της έναρξης της επόμενης θα είναι 15 λεπτά, κατά τη διάρκεια των οποίων οι ομάδες θα μετακινούνται από μια σκηνή στην άλλη.

 • Ο σκοπός είναι όλοι οι συμμετέχοντες να περάσουν διαδοχικά από τις τρεις σκηνές έκφρασης και να ζήσουν την εμπειρία κάθε είδους τέχνης.

 • Στο τέλος του φεστιβάλ, κάθε συμμετέχοντας θα έχει αποκομίσει εμπειρία από τα τρία διαφορετικά είδη τέχνης, απολαμβάνοντας τα οφέλη τους συνδυαστικά.

 • Απαιτείται κράτηση και προπληρωμή εισιτηρίου.

 • Δεν απαιτούνται γνώσεις γιόγκα, μουσικής ή ζωγραφικής για να συμμετέχετε.

 • Ώρα προσέλευσης: 17:30.


 

Κόστος συμμετοχής: *30€ 

*Το σύνολο των εσόδων θα διατεθεί στον Σύλλογο Εθελοντικής Προσφοράς και Στήριξης ΟΡΙΖΟΝΤΑ

**Στο κόστος συμμετοχής συμπεριλαμβάνονται όλα τα υλικά δημιουργίας τέχνης

 

3 Ιουνίου - Γαβαλοχώρι

Τη δεύτερη ημέρα του φεστιβάλ μας, Το Σάββατο 3 Ιουνίου, θα χρησιμοποιήσουμε τεχνικές και κινήσεις με αναπνοές που απελευθερώνουν την έκφρασή μας. Θα δημιουργήσουμε και θα ακούσουμε ήχους που αντανακλούν και απελευθερώνουν την εσωτερική μας αντήχηση. Τέλος, με τη βοήθεια μολυβιών, κηρομπογιών, και πηλού θα δημιουργήσουμε τέχνη για να ανακαλύψουμε νέες θεάσεις της μοναδικότητας του εσωτερικού μας κόσμου.

Στο πλαίσιο 4 ωρών, θα συμμετάσχετε σε όλες τις 3 διαφορετικές δραστηριότητες. Όλες αυτές στοχεύουν στην απελευθέρωση της έκφρασης των συναισθημάτων μας, χωρίς αυτοκριτική, τελειότητα, σκοπό ή διακρίσεις.

Σκηνές Έκφρασης

Οι «σκηνές έκφρασης» που πλαισιώνουν τη πρώτη ημέρα του φεστιβάλ είναι:

1. «Σκηνή Κίνησης» με συνειδητή κίνηση, αναπνοή και yoga για όλα τα επίπεδα και αρχάριους - με την Ελένη Τάρα Μπλαζάκη

2. «Σκηνή Ήχου» με ήχους από φωνής - με τον Rob Sykes

3. «Σκηνή Δημιουργίας Τέχνης» με απλές και διασκεδαστικές βιωματικές ασκήσεις  με την βοήθεια υλικών ζωγραφικής - με την Πηνελόπη Ορφανουδάκη και την Franny Bryant Scott.

Λεπτομέρειες
- Κάθε σκηνή έκφρασης θα επαναληφθεί τρεις φορές, και η διάρκειά της θα είναι 45 λεπτά ανά φορά.
- Κάθε ομάδα θα παρακολουθήσει μια διαφορετική δράση κάθε φορά.
- Ο χρόνος μεταξύ της ολοκλήρωσης κάθε "σκηνής έκφρασης" και της έναρξης της επόμενης θα είναι 15 λεπτά, κατά τη διάρκεια των οποίων οι ομάδες θα μετακινούνται από μια σκηνή στην άλλη.
- Ο σκοπός είναι όλοι οι συμμετέχοντες να περάσουν διαδοχικά από τις τρεις σκηνές έκφρασης και να ζήσουν την εμπειρία κάθε είδους τέχνης.
- Στο τέλος του φεστιβάλ, κάθε συμμετέχοντας θα έχει αποκομίσει εμπειρία από τα τρία διαφορετικά είδη τέχνης, απολαμβάνοντας τα οφέλη τους συνδυαστικά.
- Απαιτείται κράτηση και προπληρωμή εισιτηρίου.
- Δεν απαιτούνται γνώσεις γιόγκα, μουσικής ή ζωγραφικής για να συμμετέχετε.
- Ώρα προσέλευσης: 9:30.

Κόστος συμμετοχής: *30€ 

*Το σύνολο των εσόδων θα διατεθεί στον Σύλλογο Εθελοντικής Προσφοράς και Στήριξης ΟΡΙΖΟΝΤΑ

**Στο κόστος συμμετοχής συμπεριλαμβάνονται όλα τα υλικά δημιουργίας τέχνης

 

Λίγα λόγια για τους συντονιστές

 

Ελένη Tara Μπλαζάκη - Σκηνή Κίνησης

Η Ελένη Τάρα είναι πιστοποιημένη δασκάλα Γιόγκα με περισσότερα από 15 χρόνια εμπειρίας σε Hatha, Restorative, Yin, Therapy, Family and Community και Kundalini Yoga. Επιπλέον, είναι κάτοχος διπλώματος Προσωποκεντρικής Συμβουλευτικής, είναι πιστοποιημένη διευκολυντρια σε Δυναμικούς Διαλογισμούς και τη Βιοδυναμική Αναπνοή, Reiki Master, βελονίστρα και έχει βαθιά γνώση των βοτάνων και των αιθέριων ελαίων .Όλα αυτά τα χρησιμοποιεί για να εμπλουτίσει τα μαθήματά της και τις Ολιστικές θεραπείες της. Με έδρα τα Χανιά της Κρήτης προσφέρει ιδιαίτερα και ομαδικά μαθήματα Γιόγκα και Ατομικές Θεραπείες. Η Ελένη Τάρα αγαπά να ζει αυτή τη ζωή καθοδηγούμενη από την Καρδιά και να μοιράζεται αυτό το «χώρο» στα Μαθήματα και τις Θεραπείες της.

Διαβάστε περισσότερα για την Ελένη Tara εδώ

Frances Bryant-Scott - Σκηνή Δημιουργίας Τέχνης

Η Franny Bryant-Scott είναι Καναδή καλλιτέχνης, εικαστική ψυχοθεραπεύτρια και δια-θρησκευτική πνευματική σύμβουλος με βάση τις τέχνες.

Από μικρή δημιουργούσε αναμνηστικά αντικείμενα και τελετουργίες για άγρια πουλιά και αγαπημένα οικογενειακά κατοικίδια. Είχε από τότε αντιληφθεί τη μεταμορφωτική δύναμη της τέχνης που μας βοηθά να κρατήσουμε τόσο την ομορφιά όσο και τον πόνο στη ζωή μας.

Με πτυχίο συγκριτικών θρησκειών, μεταπτυχιακό σε σπουδές κοινωνικού λειτουργού και ενώ βρέθηκε αντιμέτωπη με μια δύσκολη προσωπική εμπειρία, η Franny πέρασε τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια ανακαλύπτοντας εκ νέου την ψυχή της και την τέχνη της. Πριν από δεκατρία χρόνια ξαναμπήκε στον θεραπευτικό τομέα μέσω της εικαστικής ψυχοθεραπείας, έχοντας ανακαλύψει το θεραπευτικό στοιχείο της τέχνης - τόσο για την ίδια ως θεραπεύτρια όσο και για τους πελάτες της.

Τα κεραμικά και τα έργα της με μικτή τεχνική είναι εμπνευσμένα από προσωπικές και οικουμενικές ιστορίες.  Το πώς χειριζόμαστε τα αντίθετα ή τις δυαδικότητες στη ζωή μας - το φως και το σκοτάδι, τη χαρά και τη λύπη, το πώς θέλουμε να είναι η ζωή και το πώς είναι πραγματικά η ζωή - βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο όλων των έργων της, τόσο των καλλιτεχνικών όσο και των θεραπευτικών.

Διαβάστε περισσότερα για την Franny εδώ

 

Πηνελόπη Ορφανουδάκη - Σκηνή Δημιουργίας Τέχνης

Οι γονείς της είναι νησιώτες. Ο πατέρας της, την ενέπνευσε με την αγάπη του για την Κρήτη, ενώ η μητέρα της την εμπλούτισε και την μεγάλωσε. Απολαμβάνει τη θάλασσα, το βυθό και το κολύμπι σαν ψάρι. Τον χειμώνα, τυλίγεται με κασκόλ και μάλλινα πουλόβερ και ζει σε ένα μικρό γαλλόφωνο αλπικό χωριό. Η εικαστική ψυχοθεραπεία είναι στο επίκεντρο της δουλειάς της και στην Ελλάδα και στην Ελβετία. Οι μεταπτυχιακές σπουδές της στην εικαστική ψυχοθεραπεία είναι από το La Salle στη Σιγκαπούρη, ενώ οι μεταπτυχιακές σπουδές της στην Νευροεπιστήμη και Ψυχολογία της Ψυχικής Υγείας από το King’s College στο Λονδίνο. Έχει εργαστεί στην Ασία και Ευρώπη με ομάδες παιδιών και ενηλίκων για περισσότερο από 10 χρόνια. Πιστεύει ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην έρευνα της θετικής επίδρασης της Τέχνης στην ψυχική και σωματική υγεία. Όλοι όσοι γνωρίζουν τη δύναμη της τέχνης στη διατήρηση της καλής υγείας, αλλά και στην ίαση, αισθάνονται την ανάγκη να φωνάξουν και να διαδώσουν τα οφέλη της. Το φεστιβάλ Τέχνης και Υγείας στα Χανιά και τον Αποκόρωνα είναι μία τέτοια φωνή.

Διαβάστε περισσότερα για την Πηνελόπη εδώ και δημοσιεύσεις για την δουλειά της εδώ

Rob Sykes - Σκηνή Ήχου

Ως ηχοθεραπευτής, αντλώ από ένα ποικιλόμορφο και εκλεκτικό υπόβαθρο που περιλαμβάνει 25 χρόνια εμπειρίας ως επαγγελματίας και DJ με διεθνή καριέρα. Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, είχα την ευκαιρία να εμφανιστώ σε μερικά από τα καλύτερα κλαμπ, και εκδηλώσεις στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικών πάρτι για διάσημους όπως ο George Michael, η Kylie Minogue, η Janet Jackson και ο Robbie Williams.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου ως DJ, έγινα μάρτυρας από πρώτο χέρι της πώς η μουσικής μπορεί να φέρει τους ανθρώπους κοντά, να ανυψώσει το πνεύμα τους και να καταπραΰνει τις ψυχές τους. Συνειδητοποίησα επίσης ότι η μουσική έχει θεραπευτικά οφέλη και καθώς εμβαθύνω σε αυτό το θέμα, ανακάλυψα τον κόσμο της ηχοθεραπείας. Διαβάστε περισσότερα για τον Rob Sykes εδώ.

Μανώλης Ζωγραφάκης - Σκηνή Ήχου

Ο Μανώλης είναι πιστοποιημένος ηχοθεραπευτής και μέλος του IPHM (International Practitioners of Holistic Medicine) και μουσικός παραγωγός. Στην δουλειά του με τους ήχους, χρησιμοποιεί μια ποικιλία μουσικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένων των Θιβετιανών singing bowl, κρυσταλλικών μπολ, gongs, monochord, και άλλα όργανα, δημιουργώντας μια μοναδική ηχητική εμπειρία. Μέσω των ηχητικών ταξιδιών και των ηχοθεραπευτικών συνεδριών, ο Μανώλης σας καθοδηγεί σε ένα εσωτερικό ταξίδι, ένα ταξίδι επανασύνδεσης και ανακάλυψης του εαυτού σας, πίσω σε μια φυσική κατάσταση ισορροπίας και αρμονίας. Με παρούσα βάση τα Χανιά της Κρήτης ο Μανώλης διοργανώνει ομαδικές και ατομικές συνεδρίες ηχοθεραπείας για ανακούφιση του άγχους, της αϋπνίας και του πόνου δίνοντας χαλάρωση, ισορροπία των ενεργειακών μας κέντρων και άλλα.

Διαβάστε περισσότερα για τον Μανώλη εδώ

Heading 1

Heading 1

Γιατί Τέχνη και Υγεία;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η αλληλεπίδραση με την τέχνη έχει σπουδαία οφέλη στη βιολογία μας (στο μυαλό, το νευρικό σύστημα και το σώμα), καθώς και στη ψυχολογία μας (τον τρόπο που αισθανόμαστε και εκφράζουμε τα συναισθήματά μας). Όταν η επαφή μας με την τέχνη γίνεται μέσα στο πλαίσιο μιας ομάδας, τότε έχει επιπρόσθετα κοινωνικά οφέλη (ενδυνάμωση της αλληλεγγύης, της εν συναίσθησης και αντιμετώπιση της μοναξιάς).

Διάφορα είδη τέχνης επηρεάζουν και ενεργοποιούν διαφορετικά κέντρα του εγκεφάλου. Καθώς οι άνθρωποι είμαστε ο καθένας ένας μοναδικός συνδυασμός βιολογίας και ψυχολογίας, η ευεργετική επίδραση της τέχνης αποτυπώνεται με τρόπο μοναδικό και απόλυτα προσαρμοσμένο στις ανάγκες μας.

Η τέχνη ως εργαλείο ίασης, σε μορφή θεάτρου, μουσικής και ποίησης, είναι γνωστή στην Ελλάδα από την αρχαιότητα. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, περισσότερες από 3.000 επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνουν την ευεργετική επίδραση της τέχνης στην πρόληψη της υγείας και τη θεραπεία της ασθένειας. Στον Καναδά, την Αγγλία και την Αυστραλία, η πολιτιστική συνταγογράφηση (συνταγογράφηση επισκέψεων σε μουσεία και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις) από γενικούς ιατρούς εφαρμόζεται ως θεραπεία και πρόληψη εδώ και πέντε χρόνια. Στην Ελλάδα, ένα πιλοτικό πρόγραμμα πολιτιστικής συνταγογράφησης έχει ήδη ξεκινήσει στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της πόλης.

Φροντίδα και ευεξία

Το φεστιβάλ αυτό αποτελεί μια ανοιχτή πρόσκληση για φροντίδα και ευεξία για ενήλικες.

Εμπνευσμένο από τη βαθιά πίστη μας στην ευεργετική σχέση της τέχνης με την υγεία, το φεστιβάλ έχει επίσης διαμορφωθεί με βάση την πολυετή μας εμπειρία σχετικά με το πώς η αλληλεπίδραση ενός ατόμου ή μιας ομάδας με τρία διαφορετικά είδη τέχνης (κίνηση, ήχος και ζωγραφική/πηλός) μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στο ταξίδι της αυτογνωσίας, την ελευθερία της συναισθηματικής έκφρασης και, ως αποτέλεσμα, τη χαλάρωση και την ευεξία.

 

Ίσως ορισμένοι από εμάς έχουν ήδη απολαύσει τα οφέλη μιας πρακτικής γιόγκα, της ηχοθεραπείας ή της δημιουργίας τέχνης. Αυτό το φεστιβάλ προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να ανακαλύψουμε πώς η αλληλεπίδραση με τρία διαφορετικά είδη τέχνης σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να συμβάλει στη χαλάρωση και την φροντίδα του εαυτού μας. Επιπλέον, μπορεί να μας παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για το πώς ερμηνεύουμε διαφορετικά ερεθίσματα και πώς αυτά ανταποκρίνονται στις ψυχικές μας ανάγκες.

 

Τέλος, το φεστιβάλ αυτό θα παρέχει γνώση για δημιουργικά "εργαλεία" ευεξίας που μπορεί ο καθένας να χρησιμοποιήσει ατομικά μετά τη λήξη του.

Φεστιβάλ για ενήλικες 

Αρχάριοι ευπρόσδεκτοι!​

 • Δεν χρειάζονται γνώσεις γιόγκα, μουσικής, η ζωγραφικής και κεραμικής για συμμετοχή.

 • Όλοι είμαστε δημιουργικοί ακόμα κι αν δεν το γνωρίζουμε.

 • Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι! Κι αυτοί που έχουν ανακαλύψει την καλλιτεχνική τους φύση και αυτοί που νομίζουν πως δεν έχουν.

 • Δεν υπάρχει σωστό η λάθος. Ούτε διακρίσεις.

 • Ο σκοπός δεν είναι η τελειότητα του αποτελέσματος. Σκοπός είναι η ελευθερία της έκφρασης, το παιχνίδι και το θάρρος για αυτογνωσία κατά την διάρκεια της διαδικασίας.

Επικοινωνία / Communication

Screenshot 2023-05-14 at 18.05.15.png
Penelope Orfanoudaki for Art Basel Yoga + Art.jpg
Screenshot 2023-05-14 at 18.02.13.png

Συνειδητή Kίνηση, Αναπνοή και Γιόγκα - Mindful movement, breathing and Yoga

eleniblazaki@gmail.com

Τηλ: +30 697 6841025

web presence

Οργάνωση / Organization

Τέχνη και Υγεία - Art Therapist

Arts and Health

Artful Retreats.com

artfulretreats@icloud.com

Τηλ: +30 698 58 75 903

website

facebook

instagram

linkedin

Ηχοθεραπεία και Διαλογισμός Ήχου 

Sound Healing.gr

manolis@soundhealing.gr

Τηλ: +30 694 5562818

web site

facebook

instagram

youtube

Πολύτιμοι Συνεργάτες/Precious Partners

Screenshot 2023-05-14 at 18.21.12.png

Ευχαριστούμε θερμά το Κτήμα Σπυριδάκη, ένα ιστορικό και άψογα διατηρημένο Μετόχι στα Χανιά, για την ευγενική παραχώρηση του υπέροχου χώρου τους στις 2 Ιουνίου. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ

Screenshot 2023-05-14 at 18.22.36.png

Ευχαριστούμε θερμά την Μαρία για την εικαστική επιμέλεια της αφίσας του φεστιβάλ και την συμβολή της στην διοργάνωση.​

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ

Screenshot 2023-05-19 at 15.31.26.png

Ευχαριστούμε θερμά το Κτήμα Bleverde στο Γαβαλοχώρι για την ευγενική παραχώρηση στο Φεστιβάλ στις 3 Ιουνίου.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ

Day 1
Day 2
Top
English

Why Art and Health?


According to the World Health Organization, interacting with art has great benefits for our biology (our brain, nervous system and body) and our psychology (the way we feel and express our emotions). When our contact with art takes place in the context of a group, it has additional social benefits (strengthening solidarity, empathy and overcoming loneliness). 
 
Different types of art affect and activate different brain centres. And as we humans are each a unique combination of biology and psychology, the beneficial effects of art are reflected in a unique and perfectly tailored way to our needs. 

 

Art as a healing tool, in the form of theatre, music and poetry, has been known in Greece since ancient times. In the last two decades, more than 3,000 scientific studies have confirmed the beneficial effect of art in the prevention of health and the treatment of disease.  In Canada, England and Australia, cultural prescription (prescribing visits to museums and other cultural events) by general practitioners has been in use as a treatment and prevention for the last 5 years. In Greece, a pilot program of cultural prescription has already started in Thessaloniki in cooperation with the Museum of Modern Art of the city.

Self Care and well-being


This festival is an open invitation to care and wellness for adults.
It is inspired by our deep belief in the beneficial relationship between Art and Health. And it has also been "colored" by our years of experience in how the interaction of an individual or group with three different art forms (movement, sound and painting/clay) can effectively facilitate the journey of self-awareness, freedom of emotional expression and as a result relaxation and wellness.

Some of us may have enjoyed the benefits of a yoga or sound therapy or art making class. This festival offers a unique opportunity to discover how interacting with three different types of art in a short period of time can contribute to relaxation and self-care. It can also give us valuable information about how we perceive different stimuli and how they respond to our psychological needs. 

 

Finally this festival will offer knowledge about creative wellness "tools" that everyone can use on their own after the festival.

Participating in this festival is an act of self-love and a generous offer of help for fellow human beings fighting for their survival from cancer.  

All proceeds from the festival will be donated to the organisation Horizon.

Festival for adults 

Beginners welcome!

No knowledge of yoga, music, painting or ceramics is required to participate.

 

We are all creative even if we don't know it.

Everyone is welcome! Both those who have discovered their artistic nature and those who think they haven't.

There is no right or wrong. No discrimination.

The goal is not the perfection of the result. The purpose is freedom of expression, play and the courage to be self-aware during the process.

why arts and health
Self care and wellbeing

2 June
Chania
First Day

Schedule

2 June Chania

During the festival's inaugural day, we will delve into the transformative power of movement and breathing techniques, enabling our expressions to break free. Immerse yourself in sounds that mirror and release the echoes within, and unleash your creativity using pencils and crayons to gain fresh perspectives and unveil the unique beauty of your inner world.

 

Spanning four captivating hours, you will actively participate in all three distinct activities. Each one is meticulously crafted to foster the free expression of emotions, unencumbered by self-criticism, perfectionism, or bias.

 

Furthermore, this festival seeks to equip you with valuable insights into creative wellness "tools" that can be utilized beyond the event, empowering you to chart your own path.

Expression Stages

1. "Movement Stage" with Eleni Tara Blazaki : Yoga and breathing exercises suitable for all levels, including beginners.

2. "Sound stage" Sound with Manolis Zografakis: Work with healing sounds from a variety of instruments.

3. "Art Creation Stage" Art making with Penelope Orfanoudaki and Franny Bryant- Scott: Engage in simple and enjoyable experiential exercises using art materials.

 

Details

 • Each activity will be repeated three times, with a duration of 45 minutes per session.

 • Each session will involve a different group of participants.

 • During the 15-minute intervals between sessions, groups will be guided to transition from one activity to the next.

 • The ultimate goal is for every participant to journey through all three expressive scenes and experience each art form.

 • At the conclusion of the festival, each participant will have immersed themselves in all three distinct art forms, reaping their combined benefits.

 • Pre-booking and ticket payment are required.

 • No prior knowledge of yoga, music, or painting is necessary to participate.

 • Arrival time 17:30

Participation fee: *30€ 

30€* (includes all art making materials)

*All proceeds from the festival will be donated to the organisation Orizondas.

**All art making materials are included in the fee.

 

3 June - Gavalochori

On the second day of our festival, Saturday 3 June, we will use techniques and movements with breath that release our expression. We will create and listen to sounds that reflect and release our inner resonance. Finally, using pencils, crayons, and clay, we will create art to discover new views of the uniqueness of our inner world.

 

In the context of 4 hours, you will participate in all 3 different activities. All of these are aimed at releasing the expression of our emotions without self-criticism, perfection, purpose, or discrimination.

Expression Stages

1. "Movement Stage" with Eleni Tara Blazaki - Yoga and breathing exercises suitable for all levels, including beginners.

2. "Sound stage": Sound with Rob Sykes - Work with healing sounds of own voice.

3. "Art Creation Stage" Art making with Penelope Orfanoudaki and Franny Bryant- Scott: Engage in simple and enjoyable experiential exercises using art materials.

 

Details
- Each expression scene will be repeated three times, with a duration of 45 minutes each time.
- Each group will watch a different action each time.
- The time between the completion of each "expression scene" and the start of the next will be 15 minutes, during which time the groups will move from one scene to the next.
- The goal is for all participants to go through the three scenes of expression sequentially and experience each art form.
- At the end of the festival, each participant will have experienced the three different art forms, enjoying their combined benefits.
- Booking and pre-payment of tickets is required.
- No knowledge of yoga, music or painting is required to participate.
- Arrival time: 9:30am.

Participation Fee: *30€ 

*All proceeds will be donated to the Voluntary Service and Support Association ORIZONTA

**All art making materials are included in the cost of participation

 

Why Art and Health?


According to the World Health Organization, interacting with art has great benefits for our biology (our brain, nervous system and body) and our psychology (the way we feel and express our emotions). When our contact with art takes place in the context of a group, it has additional social benefits (strengthening solidarity, empathy and overcoming loneliness). 
 
Different types of art affect and activate different brain centres. And as we humans are each a unique combination of biology and psychology, the beneficial effects of art are reflected in a unique and perfectly tailored way to our needs. 

 

Art as a healing tool, in the form of theatre, music and poetry, has been known in Greece since ancient times. In the last two decades, more than 3,000 scientific studies have confirmed the beneficial effect of art in the prevention of health and the treatment of disease.  In Canada, England and Australia, cultural prescription (prescribing visits to museums and other cultural events) by general practitioners has been in use as a treatment and prevention for the last 5 years. In Greece, a pilot program of cultural prescription has already started in Thessaloniki in cooperation with the Museum of Modern Art of the city.

Self Care and well-being


This festival is an open invitation to care and wellness for adults.
It is inspired by our deep belief in the beneficial relationship between Art and Health. And it has also been "colored" by our years of experience in how the interaction of an individual or group with three different art forms (movement, sound and painting/clay) can effectively facilitate the journey of self-awareness, freedom of emotional expression and as a result relaxation and wellness.

Some of us may have enjoyed the benefits of a yoga or sound therapy or art making class. This festival offers a unique opportunity to discover how interacting with three different types of art in a short period of time can contribute to relaxation and self-care. It can also give us valuable information about how we perceive different stimuli and how they respond to our psychological needs. 

 

Finally this festival will offer knowledge about creative wellness "tools" that everyone can use on their own after the festival.

Participating in this festival is an act of self-love and a generous offer of help for fellow human beings fighting for their survival from cancer.  

All proceeds from the festival will be donated to the organisation Horizon.

Creative festival for adults

Beginners welcomed!

 • No knowledge of yoga, music, painting or ceramics is required to participate.

 • We are all creative even if we don't know it.

 • Everyone is welcome! Both those who have discovered their artistic nature and those who think they haven't.

 • There is no right or wrong. No discrimination.

 • The goal is not the perfection of the result. The purpose is freedom of expression, play and the courage to be self-aware during the process.

Who we are

 

Eleni Tara Blazaki - Movement

Eleni Tara is a certified Yoga Teacher with more than 15 years of experience in Hatha, Restorative, Yin, Therapy, Family and Community and Kundalini Yoga. In addition, she holds a diploma in Person-Centered Counseling, is a certified facilitator in Dynamic Meditations and Biodynamic Breathing, a Reiki Master, a Chinese Acupuncture Practitioner and has deep knowledge of Herbs and Essential oils which she uses to enrich her lessons and Holistic Therapies.

Based in Chania, Crete she offers private and group Yoga Lessons and one to one Therapies.

Tara Eleni loves to lead this life guided from the Heart, and to share this ‘‘space” in her Lessons and Therapies.

Read more about Eleni Tara here

Frances Bryant-Scott - Art Creation

Frances Bryant-Scott MSW, Registered Art Therapist (British Columbia, Canada)

Franny Bryant-Scott is a compassionate and playful Canadian artist, Art Therapist, and arts-based interfaith spiritual director. 

Ever since she was a little girl creating memorial objects and rituals for wild birds and beloved family pets, she has intuitively grasped the transformative power of art to help us hold both the beauty and suffering in our lives. 

With a BA in comparative religions, a Masters degree in social work, and a bad case of burnout, Franny spent the next fifteen years rediscovering her soul and her art. Thirteen years ago she re-entered the therapeutic field through Art Therapy, having discovered the grounding and healing element of art - both for herself as a practitioner and her clients.

Her ceramics and mixed media artworks are inspired by personal and universal stories.  How we handle the opposites or dualities in our lives — light and dark, joy and sorrow, how we want life to be and how life really is — is always at the core of all of her work, both artistic and therapeutic. 

Read more about Franny εδώ

Penelope Orfanoudaki - Art creation

Her parents are islanders. She got inspired from her father's love for Crete, and her mother enriched this love and grew it. She enjoys the sea, the seabed and swimming like a fish. In winter, she wraps herself in scarves and woollen sweaters and lives in a small French-speaking alpine village. Art Therapy is at the heart of her work in both Greece and Switzerland. Her MA studies in Art Therapy is from La Salle in Singapore, and her Postgrad studies in Neuroscience and Mental Health Psychology from King's College London. She worked in Asia and Europe with groups of children and adults for more than 10 years. She believes that significant strides have been made in research into the positive impact of Art on mental and physical health. All those who know about the postive impact of art in health, feel the need to spread the news around loud and clear. The Art and Health Festival in Chania and Apokoronas is one such voice.

Read more about Penelope here and publications about her here

Rob Sykes - Sound

As a sound therapist, I draw from a diverse and eclectic background that includes 25 years of experience as a professional and international DJ. Over the course of my career, I had the opportunity to perform at some of the world's best clubs, venues and events, including private parties for celebrities such as George Michael, Kylie Minogue, Janet Jackson and Robbie Williams.

Throughout my DJ career, I witnessed firsthand the healing power of music, how it could bring people together, uplift their spirits, and soothe their souls. I also realized that music had therapeutic benefits, and as I delved deeper into this subject, I discovered the world of sound therapy. Read more about Rob Sykes here

Manolis Zografakis - Sound

Manolis is a certified sound therapist and member of IPHM (International Practitioners of Holistic Medicine) and music producer. In his sound work, he uses a variety of musical instruments, including Tibetan singing bowls, crystal bowls, gongs, monochords, and other instruments, creating a unique sound experience. Through sound journeys and sound therapy sessions, Manolis guides you on an inner journey, a journey of reconnecting and rediscovering yourself back to a natural state of balance and harmony. Based in Chania, Crete, Manolis organizes group and individual sound therapy sessions for stress relief, insomnia and pain relief by giving relaxation, balancing our energy centers (chakras) and more.
Read more about Manolis here

bottom of page